Preposition Test

English Grammar – Preposition Test

Preposition Test

-: Preposition Test :-

Direction – Choose the correct preposition to make a correct sentence :

1. There is a river ……… my house. 
(a)  beside            (b) on
(c) 
over                (d)  in
2. He went to Lucknow ……… car. 
(a)  with                (b)  by
(c) 
of                     (d)  from

3. It is a part ………… my duty.
(a)
of (b) in
(c)
with (d) over
4. He has lived in Allahabad ……… ten years.
(a)
for (b) from
(c)
since (d) of

5. The Republic Day is celebrated ……… 26th of January in India.
(a)
on (b) at
(c)
of (d) over
6. The students have gone on a tour ……… their teachers.
(a)
by (b) with
(c)
of (d) from

7. The old man who lived next door died …… cholera.
(a)
by (b) from
(c)
with (d) of
8. Shatabdi Express runs ………. New Delhi and Lucknow.
(a)
among (b) between
(c)
from (d) to

9. My father lived in Mumbai ………. ten years.
(a)
for (b) from
(c)
since (d) by
10. The Principal does not agree ……… the students on this matter.
(a)
with (b) of
(c)
from (d) to

11. We should not laugh ……… others.
(a)
at (b) on
(c)
to (d) of
12. The boys were running ……… the road.
(a)
along (b) in
(c)
at (d) by

13. The dacoits were passing …… the forest.
(a)
from (b) through
(c)
in (d) between
14. The soldiers fought ……… courage.
(a)
by (b) with
(c)
from (d) by

15. Distribute these mangoes ………. Sheela, Rita and Geeta.
(a)
between (b) with
(c)
among (d) in
16. You must be aware …….. your responsibilities.
(a)
in (b) of
(c)
with (d) to

17. He has been changed ……. theft.
(a)
for (b) of
(c)
with (d) to
18. Please look ……… the matter personally.
(a)
on (b) of
(c)
off (d) into

19. He has been suffering from fever ……. about a week.
(a)
since (b) for
(c)
from. (d) by
20. He has been ill …… Monday.
(a)
for (b) from
(c)
since (d) by

21. He was charged …….. murder.
(a)
for (b) of
(c)
with (d) to
22. The boys have been playing football ……… two hours.
(a)
since (b) for
(c)
from (d) by

23. Ritu is ashamed …….. her folly.
(a)
for (b) of
(c)
at (d) on
24. The cat jumped …….. the table.
(a)
at (b) on
(c)
in (d) upon

25. The police man ran ……. the thief.
(a)
behind (b) after
(c)
from (d) to
26. I agree ……… your proposal.
(a)
with (b) to
(c)
from (d) by

27. I do not pay attention …….. my promise.
(a)
to (b) of
(c)
with (d) for
28. I was made aware ……. danger.
(a)
with (b) for
(c)
from (d) of

29. He did the same ……. my repeated requests.
(a)
as (b) in spite of
(c)
instead of (d) with
30. The house is …… fire.
(a)
in (b) on
(c)
at (d) to

31. He is good …….. mathematics.
(a)
in (b) at
(c)
to (d) of
32. My uncle visited Mumbai …….. Dashhara holidays.
(a)
since (b) for
(c)
during (d) of

33. Sita died …… breast cancer.
(a)
with (b) by
(c)
of (d) for
34. Ghee is made …….. milk.
(a)
out (b) of
(c)
by (d) from

35. The sun sets ……. the west.
(a)
in (b) into
(c)
to (d) for
36. Ravi reached his school ……… any delay.
(a)
for (b) with
(c)
without (d) of

37. He has been ill ……… Monday.
(a)
for (b) from
(c)
since (d) of
38. My friend does not talk ……. me.
(a)
with (b) to
(c)
from (d) of

39. I am very sorry …….. being late.
(a)
to (b) on
(c)
for (d) of
40. Please write ……… ink.
(a)
with (b) in
(c)
from (d) by

41. I am proud ……… my daughter.
(a)
of (b) at
(c)
to (d) into
42. He will return home …….. 6 o’clock.
(a)
since (b) from
(c)
for (d) by

43. He studies ………. 8 p.m. to 10 p.m.
(a)
by (b) since
(c)
from (d) for
44. Why do you not listen …… him?
(a)
with (b) to
(c)
of (d) from

Answer :- 1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (a) 12. (a) 13. (b) 14. (b) 15. (c) 16. (b) 17. (c) 18. (d) 19. (b) 20. (c) 21. (b) 22. (b) 23. (c) 24. (b) 25. (b) 26. (a) 27. (a) 28. (d) 29. (c) 30. (b) 31. (b) 32. (c) 33. (c) 34. (d) 35. (a) 36. (c) 37. (c) 38. (b) 39. (c) 40. (b) 41. (a) 42. (d) 43. (c) 44. (b)

-: One Question for You :-

Qu. My house is ………. the school building.
(a)
with (b) of
(c)
by (d) behind

Visit our YouTube channel – https://www.youtube.com/c/Knowledgebeem

Visit our website – https://www.knowledgebeem.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *